Opas kegittämiseen

kaarlonkotipanimo_cornykeg

Kegi on teräksinen oluttynnyri, joka kestää useamman baarin paineen ja jossa on liitännät hiilidioksidille ja oluelle. Kegittäminen on pullokäyttämisen ohella yleisimpiä tapoja kotioluen hiilihapottomiseen. Useimmat kotipanijat aloittanevat pullokäyttämällä oluensa, mutta moni siirtyy jossain vaiheessa kegittämään.

Käynyt olut siirretään käymisastiasta kegiin ja kegi paineistetaan hiilidioksidilla kaasupullosta, jolloin olut alkaa hapottua. Kegistä oluen voi myös halutessaan pullottaa beer gun-olutpistoolilla tai vastapainepullottimella. Kegittämisessä on joitain etuja pullokäyttämiseen verrattuna:

 • Helppous. Pullotettaessa jokainen pullo pitää pestä, desinfioida, täyttää ja korkittaa erikseen. Kegit ovat tyypillisestä 5 gallonan eli 19 litran suuruisia, jolloin vajaan 20 litran oluterä mahtuu yhteen kegiin. Tällöin täytettävänä on vain yksi astia.
 • Kuljetettavuus. Suurempia olutmääriä on helpompi kuljetella juhliin tai muihin tapahtumiin.
 • Hapettomuus. Olut on helppo siirtää hanallisesta käymisastiasta kegiin hapettomasti. Valmis olut kärsii helposti pienestäkin happikosketuksesta, vähän tyylilajista riippuen.
 • Nopeus. Oluen voi hiilihapottaa kegissä nopeimmillaan noin vuorokaudessa, jolloin ei tarvitse jäädä odottamaan pullokäymistä.
 • Mahdollisuus oluthanan käyttöön. Kegistä voi vetää letkun hanaan, ja olutta voi kaataa hanasta tuoppiin. Ja onhan se nyt tyylikästä, että kotona on oluthana.
 • Luotettavuus. Oluen voi hiilihapottaa paineistetulla hiilidioksidilla. Erinäisistä syistä hiiva voi olla käymisen jäljiltä heikossa kunnossa ja pullokäyminen ei välttämättä enää onnistu saman hiivan voimin. Hiilaripullolla saa oluen kuin oluen hapottumaan.

Bonuksena kegivehkeillä voi hapottaa oikeastaan mitä vain juomaa. Näin omille kuplavesille ja limonadeille tulee aika vähän hintaa.

Merkittävimpänä haittapuolena on kegien ja välineiden hinta. Vähimmillään tarvitaan

 • Kegi (19 l corny keg uutena noin 100 €, käytettynä 50-80 €)
 • Hiilidioksidipullo (2 kg pullo noin 100 €)
 • Paineregulaattori (70 €)
 • Paineenkestävää letkua 1 m (10 €)
 • Letkuliittimiä (regulaattorin hiilidioksidiliitin, kegin hiilidioksidiliitin, kegin olutliitin) (20 €)
 • Oluthana (50 €)

Halpaa lystiä kegittäminen ei siis ole, mutta toisaalta kegit, hiilaripullot, regulaattorit ja hanat ovat käytännössä ikuisia ja niiden jälleenmyyntiarvokin on siitä syystä ihan hyvä. Useimmat kotipanimoliikkeet myyvät kegipaketteja, joissa on mukana kaikki tarpeellinen.

Kahden kilon hiilaripullo riittää käytöstä riippuen noin 400 olutlitran hapottamiseen. Hiilidioksidipulloja täyttävät mm. sammutinhuoltoliikkeet, ja joissain kotipanimoliikkeissä on vaihtopalvelu, eli tyhjän pullon voi käydä vaihtamassa täyteen. Kahden kilon pullon täyttö tai vaihto maksaa paikasta riippuen noin 20 €.

Laitteet ja niiden toiminta

cof
Hiilidioksidipullo, jossa kiinni paineregulaattori, cornelius-kegi ja kompensaattorihana

Kegi

Tyypillisin kotipanimoiden kegimalli lienee 19 litran cornelius-kegi eli corny. Corny on umpinainen säiliö, jossa on soikea kansi ja kaksi urospuolista pikaliitintä, toinen nesteelle ja toinen hiilidioksidille. Nesteliittimestä menee kegin sisällä putki aivan kegin pohjalle, eli ulos tuleva neste otetaan kegin pohjalta. Liittimet näyttävät keskenään lähes samoilta, mutta kaasuliittimen kaulus on vähemmän ulkoneva, mutteriosassa on hahlot ja joidenkin kaasuliittimien tiiviste on harmaa mustan sijaan.

keg_disconnects.png
Kegin nesteliitin ja kaasuliitin

Kegin kannessa olevissa pikaliittimissä on jouset, jotka pitävät liittimet tiiviisti kiinni normaalitilanteessa. Kun liittimeen laitetaan kiinni vastakappale, ja kaasu tai neste pääsee virtaamaan liitinparin läpi. Ennen liittimien liittämistä kannattaa aina hetki miettiä, onko liittimien välillä paine-eroa ja jos on, mitä aikaa virrata ja mihin suuntaan. On helppo vahingossa liittää paineeton regulaattori paineistettuun kegiin, jolloin pahimmassa tapauksessa kegistä voi virrata olutta regulaattoriin ja regulaattori voi vaurioitua.

Jotkin pikaliittimet ovat purettavissa, jolloin ne on helpompi pestä ja desinfioida. Tämä kannattaa tehdä aina muutaman oluterän välein. Kannen välissä ja liittimissä on sisällä kumiset tiivisteet, jotka pitää ehkä joskus uusia. Niiden käyttöikää voi myös pidentää rasvaamalla niitä tähän tarkoitetulla elintarvikekelpoisella rasvalla.

Kegin kansi on lähtökohtaisesti tiivis vain silloin, kun kegi on paineistettu.

Regulaattori ja hiilidioksidipullo

Regulaattorin tehtävä on annostella kaasua hiilidioksidipullosta niin, että kegin puolella pysyy valittu paine. Regussa on yleensä kaksi mittaria, joista toinen kertoo paineen ennen regua (hiilidioksidipullossa) ja toinen paineen regun jälkeen (kegissä). Tässä välissä on säädinnuppi, jota kääntämällä kegin puoleista painetta voi säätää. Joissain regulaattorimalleissa on kaksi ulostuloa saman säätimen perässä. Näitä voidaan käyttää painestamaan kaksi kegiä samanaikaisesti samalla paineella. Joissain malleissa on puolestaan kaksi varsinaista regulaattoria, jotka voidaan säätää eri paineisiin.

Täydessä hiilidioksidipullossa valtaosa hiilidioksidista on nesteenä ja pieni osa kaasuna pullon ilmatilassa. Pullo on aina käytettäessä pidettävä pystyssä, jotta ulos tulisi kaasumaista hiilidioksidia. Huoneenlämpöisessä pullossa vallitsee noin 57 baarin paine. Tämä on hiilidioksidin höyrynpaine, mikä käytännössä tarkoittaa, että kaasu ja neste ovat pullossa tasapainossa. Jos paine on matalampi, alkaa nestemäistä hiilidioksidia haihtua ilmatilaan, kunnes paine saavuttaa 57 baarin paineen. Jos taas paine on korkeampi, kaasua tiivistyy nesteeksi ja paine laskee.

Käytännössä regulaattori siis näyttää hiilidioksidipullon paineeksi 57 baaria niin kauan, kun pullossa on jäljellä nestemäistä hiilidioksidia. Kun nestemäinen hiilidioksidi loppuu, alkaa pullon paine laskea. Tässä vaiheessa hiilidioksidia on jo jäljellä aika vähän, ja kannattaa alkaa suunnittelemaan pullon täyttöä. Jääkaapissa regulaattorin painemittari voi näyttää alle 57 baaria, vaikka pullossa olisikin jäljellä nestemäistä hiilidioksidia, sillä kylmässä höyrynpaine on matalampi (noin 35 baaria 0 asteessa).

Huom! Hiilidioksidi on suurina pitoisuuksina myrkyllinen kaasu, joka voi tukehduttaa ihmisen. Pieninä pitoisuuksina se voi aiheuttaa päänsärkyä. Vaaralliset pitoisuudet useimmiten tunnistaa pistävästä hajusta. Liittimet, regulaattorit ja kegit kannattaa aika ajoin tarkistaa vuotojen varalta. Ole varovainen etenkin jos käytät hiilidioksidilaitteita suljetussa tilassa.

Hanat

Oluthanoja on kahdenlaisia. Kalliimmissa hanoissa on kompensaattori, joka hidastaa oluen virtausta hanasta, vaikka olut olisi kovassa paineessa. Halvemmissa hanoissa tällaista ei ole, jolloin olut virtaa helposti liian nopeasti ja lasiin päätyy enimmäkseen vaahtoa. Tällaisesta hanasta olutta kaadettaessa pitää joko kegin painetta laskea päästämällä kegistä hiilidioksidia tai sitten mitoittaa nesteletku kapeaksi ja pitkäksi, mikä hidastaa oluen virtausta.

Letkut

Letkujen tulisi olla vahvistettua, paineenkestävää letkua. Huonompi letku voi antaa periksi ja johtaa hiilidioksidin tai oluen vuotamiseen.

Kegeraattorit

Kovimmat kegittäjät hankkivat tai askartelevat käyttöönsä kegeraattorin, joka on käytännössä lämpötilakontrolloitu jääkaappi, jonka kyljessä on oluthana tai -hanoja. Kegin voi pitää kegeraattorissa ja olutta kaataa hanasta avaamatta kegeraattoria.

Kegittäminen käytännössä

Kun olut on käynyt loppuun käymisastiassa, se siirretään desinfioituun kegiin esimerkiksi lapolla tai hanallisen käymisastian hanasta ja kegi paineistetaan hiilidioksidilla. Sopiva paine riippuu halutusta hiilihapotuksen tasosta ja kegin lämpötilasta hiilihapotuksen aikana. Nyrkkisääntönä olut hapottuu jääkaapissa tyypilliselle tasolle (2,5 tilavuuteen) noin 1 baarin paineessa, ja huoneenlämmössä noin 2 baarin paineessa. Lisätietoa hiilihapottamisesta ja taulukko käytettävistä paineista löytyy tästä ohjeesta.

Kun olut on kegissä, kansi laitetaan paikalleen ja hiilidioksidi kytketään kegin kaasuliittimeen. Regulaattori säädetään haluttuun paineeseen ja regulaattorissa oleva palloventtiili avataan, jolloin hiilidioksidia virtaa kegin ilmatilaan, ja kegi tiivistyy. Aluksi kannattaa päästää kegin jousiventtiilistä kaasua pois muutaman sekunnin ajan, jottei kegiin jäisi happea. Vaihtoehtoisesti kegin voi täyttää etukäteen hiilidioksidilla. Ohje tähän löytyy alta kohdasta ”Kegittäminen hapettomasti”.

Kegi jätetään hapottumaan valittuun paineeseen 1-2 viikon ajaksi. Oluen hapottuessa kegissä oleva hiilidioksidikaasu liukenee olueen. Tämä laskee kegin painetta, jolloin regulaattori päästää lisää kaasua kegiin ja paine nousee taas säädettyyn arvoon. Kegin on koko hapotuksen ajan oltava kiinni hiilidioksidiliitännässä, koska muuten paine kegissä voi alkaa laskea. Pahimmassa tapauksessa paine voi laskea jopa niin matalaksi, että kegin kansi menettää tiiviytensä, oluen hiilihapotus alkaa laskea ja olut altistuu hapelle.

Kun olut on hapottunut, voidaan kegiin liittää hana tai olut voidaan pullottaa. Oluen voi myös jättää kypsymään ja kehittymään kegissä, joko kylmässä tai huoneenlämmössä. Tällöin kaasuliitännän voi irrottaa. Kannattaa kuitenkin silloin tällöin tarkistaa, ettei hiilidioksidia ole päässyt vuotamaan, ja tarvittaessa lisätä sitä kegiin.

Hanan käyttö

Oleellista oluthanan käytössä on nopeus, jolla olut virtaa hanasta lasiin. Jos virtaus on liian nopea, olut kuohuu liikaa ja lasiin päätyy vain vaahtoa. Eri hanamalleja käytettäessä sopiva virtausnopeus saavutetaan erilaisin keinoin.

Jos kegi on tarkoitus juoda tyhjäksi yhden illan aikana, esimerkiksi juhlissa, ei kegiä välttämättä tarvi pitää kiinni hiilidioksidissa. Jos kegi kuitenkin tyhjennetään vain osittain, eikä sitä pidetä hiilihapotuspaineessa, alkaa oluen hiilihapotustaso pikkuhiljaa laskea. Oluen voi toki hapottaa uudelleen paineistamalla kegin taas sopivaan paineeseen. Helpointa on kuitenkin pitää kegi koko ajan kiinni hiilidioksidissa.

Perushana

Tavallisessa metallisessa oluthanassa on kahva, jota kääntämällä olut virtaa hanasta läpi. Hanan voi asentaa vaikka jääkaapin oveen. Olut virtaa hanasta sitä kovemmalla nopeudella, mitä suurempi paine kegissä on ja mitä lyhyemmät ja kapeammat letkut on käytössä.

Käytännössä tällaista hanaa käytettäessä letkut pitää siis valita tarpeeksi kapeiksi ja pitkiksi, jotta oluen virtausnopeus hidastuu. Kegin painetta pitää luultavasti myös laskea tarjoilun aikana päästämällä hiilidioksidia kegistä. Paine kannattaa kuitenkin nostaa takaisin hapotuspaineeseen, jos hana on pitemmän aikaa käyttämättä, jottei oluen hapotus ala laskea.

Picnic-hana

Picnic-hana on yksinkertaisin mahdollinen kapistus, jota voi kutsua oluthanaksi. Se on yleensä muovinen, ja siinä on vipu, jota vääntämällä olut virtaa hanasta läpi. Tällaisen hanan liittimineen ja letkuineen saa noin 15 eurolla. Picnic-hana on yleensä tarkoitettu liitettäväksi letkulla kegiin, ei siis asennettavaksi kegeraattoriin tai jääkaapin oveen.

Kuten tavallisen hanojen kanssa, picnic-hanaa käytettäessä voi letkujen mitoituksella ja kegin paineella vaikuttaa hanasta virtaavan oluen nopeuteen.

Kompensaattorihana

Nämä hanat toimivat muuten perushanan tavoin, mutta niissä on kompensaattorimekanismi, joka hidastaa oluen virtausta. Virtausta säädetään hanan kyljessä olevalla vivulla, eikä kegin paine vaikuta siihen oleellisesti. Oluen voi siis pitää koko ajan hapotuspaineessa. Myöskään letkujen pituutta tai paksuutta ei tarvitse erikseen miettiä.


Lisätietoa

Kegittäminen hapettomasti

Happi on reaktiivinen kaasu, joka päästessään kosketuksiin oluen kanssa tuhoaa nopeasti makuun ja tuoksuun vaikuttavia yhdisteitä. Käymisen alussa hiiva hyötyy vierteeseen liuenneesta hapesta, mutta käymisen jälkeen olutta kannattaa tarkasti varjella hapelta.

Oluen hapettumisen välttämiseksi kegin voi täyttää hiilidioksidilla ennen täyttöä oluella. Tällöin olut ei joudu kosketuksiin hapen kanssa. Tähän tekniikkaan tarvitaan hanallinen käymisastia.

cof
Kegitys hapettomasti hanallisesta käymisastiasta
 1. Nosta käymisastia pöydälle tai muuten korkealle, jotta olut voi virrata sieltä painovoiman avulla kegiin.
 2. Pese ja huuhtele kegi. Täytä kegi desinfiointiaineella, jota ei tarvitse huuhdella (esim. StarSan) ja sulje kansi.
 3. Liitä hiilidioksidi kegiin ja paineista noin 0,1 baariin. Liitä nesteliitin, jolloin desinfiointiaine alkaa virrata ulos kegistä. Ota desinfiointiainetta talteen sen verran, että voit desinfioida sillä tarvittavat letkut ja liittimet.
 4. Kun desinfiointiaine loppuu kegistä, irrota heti nesteliitin ja sen jälkeen kaasuliitin. Kegi on nyt täynnä hiilidioksidia ja 0,1 baarin paineessa.
 5. Liitä käymisastian hana letkulla kegin nesteliittimeen. Pidä hana kuitenkin toistaiseksi kiinni.
 6. Irrota käymisastiasta vesilukko. Liitä kegin kaasuliittimeen pikaliitin, jossa on kiinni vesilukon reikään tiiviisti mahtuva letku ja työnnä hiilidioksidiletku pikaisesti vesilukon reikään.
 7. Käymisastiaan virtaa hiilidioksidia ja kegin ja käymisastian paineet tasaantuvat. Koska sekä kegissä että käymisastiassa on pieni määrä painetta, ei systeemiin pääse happea.
 8. Avaa käymisastian hana. Olut alkaa virrata käymisastiasta kegiin. Samalla kegistä työntyy ulos hiilidioksidia, joka virtaa puolestaan käymisastiaan korvaamaan poistuvaa olutta.
 9. Kun olut on kegissä, sulje käymisastian hana, irrota kegistä nesteliitin ja sen jälkeen kaasuliitin.
 10. Painesta kegi haluttuun paineeseen ja jätä olut hapottumaan.

22 comments

 1. Kiitokset oivasta ohjeesta, tämä rohkaisi siirtymään pullotuksesta kegitykseen, eikä ole investointi kaduttanut. Muutkin ohjeet blogissasi ovat erinomaisen selkeitä. Hienoa että karttunutta tietoa ja kokemusta tällä lailla jaetaan pyyteettä muille harrastajille.

  Liked by 1 henkilö

 2. Moi, mikähän vika oli systeemissä ku halusin siirtää ohjeiden mukaan hapettomasti oluen kegistä toiseen kegiin. Paineistin toisen kegin. Sit liitännät ohjeiden mukaan. Lähti aluks virtaa olut mut sit stoppas. Kaasulinjan toinen liitin on takapotkulla, joten voisko olla siitä kiinni? Se oli kuitenkin tyhjennettävässä kegissä kiinni, joten pitäis olla oikein silloin.

  Tykkää

  • Morjes! En ole ihan varma, ymmärsinkö oikein kytkentäsi, mutta siis ilmeisesti sinulla on toinen kegi korkeammalla ja kegien kaasupuolet liitettynä yhteen ja yhtälailla nestepuolet liitettynä yhteen? Tällöin tulisi mieleen joko tukos tai sitten korkeusero ei ole riittävä. Muuta selitystä en oikein keksi.

   Tykkää

   • Juu juuri noin. Korkeuseroo oli metri, joten pitäs riittää. Kokeilen ens kerralla ilman tota yhtä co2 vastaisku ball lockkia. Pistin eilen sit nestelinjan kii vaan kegien välille ja kaasua ylempään niin sieltä tuli ulos. Alemman kegin varoventtiilistä päästelin ylimääräsiä jotta olut virtaa. Ainoa miinus että menee co2 hukkaan enempi, mut onneks pieni kegi n 6l.

    Tykkää

   • Nyt sain pelittää tän homman oikein hyvin. Eli nestelinjat ja kaasulinjat yhteen + toinen kegi korkeemmalla. Nestelinjassa mulla on hana. Tällä kertaa oli normaalit ball lockit linjoissa ilman mitään takaiskuventtiilejä. Se varmaan viimeks jäi siitä kiinni sit.

    Siirtelen MiniBrewin kegistä normaaliin kegiin käymisen jälkeen oluen kypsymään, joten mun kohdalla tää säästää kaasua paljonkin. Ja sit saan MiniBrewin kegin käyttöön seuraavaa satsia varten. Kiitokset tästä mainiosta ohjeesta 🙂

    Tykkää

   • Noniin, loistavaa! Enpä ole tollasiin takaiskusuojattuihin ball lockeihin törmännytkään. Hyvä tietää, että sellaisiakin on olemassa. 🍻

    Tykkää

 3. Joo Lappo myy niitä. Näppärä silleen jos haluu suojata ettei reguun pääse oluet vahingossa. Putsaaminen onkin sit eri juttu 😄 On muuten tavaraa enempi sisällä ja pystyy sekottaa järjestyksen jos ei oo tarkkana.

  Tykkää

 4. Erinomaisen informatiivinen kirjoitus.

  Kysymys: kuinka pitkään olut säilyy kegissä? Onko eroa pulloon?

  Tykkää

  • Kiitos! Itselläni ei ole vahvaa tietoa tästä, mutta en näe, miten kegisäilytys oleellisesti poikkeaisi pullosäilytyksestä säilyvyyden suhteen, jos astiointi tehdään hapettomasti. Pulloon pääsee ajan myötä korkin tiivisteen läpi happea ja toisaalta hiilari pääsee karkaamaan. Kegissä arvaisin tämän kaasudiffuusion olevan pienempää, ja toisaalta kegiin voi aina laittaa lisää painetta. Itse olen kypsyttänyt imperial stoutteja ja hapanoluita kegeissä vuosia enkä ole havainnut makujen kärsimistä, päin vastoin! Reippaasti humaloitua ipaa en säilöisi pullossa enkä kegissä vuotta pitempään ainakaan tarkoituksella.

   Oma asiansa on sitten astioinnin yhteydessä oluen sekaan pääsevä happi. Kegittäminen on helppo tehdä lähes hapettomasti, jolloin olut ei tässä vaiheessa kärsi. Pullottaminenkin on mahdollista hapettomasti, mutta pullotustikuilla tai lapolla se ei käytännössä onnistu, eli näihin verrattuna kegin säilyvyys on parempi.

   🍻

   Tykkää

 5. Kiitokset erinomaisen kattavasta ohjeesta, eka erä kegitetty ja onnistuneesti tarjoiltu 🍻

  Vielä kysymys kegin pesusta, riittääkö yleensä ihan kuumalla vedellä huuhtelu ja tarvittaessa harja/rätti vai tarviiko pesuaineita? Desinfiointi toki sitten ennen oluen siirtoa astiaan.

  Tykkää

  • Kiva kuulla että ohjeista on hyötyä! 🍻

   Jos kegin sisäpinnassa tai pohjassa ei näy eikä tunnu kiinnitarttunutta möhnää, niin kuumalla vedellä huuhtelu ja pyyhkiminen/harjaaminen varmasti riittää hyvin, etenkin jos saat laskettua kuumaa vettä kegiin liittimien läpi. Itse käytän PBW -puhdistusjauhetta, jota mittaan pari ruokalusikallista kegin pohjalle, lasken kegin piripintaan kuumaa vettä, annan liota vuorokauden ja huuhtelen. En käytä harjaa enkä rättiä, paitsi silloin kun innostun vuoden-parin välein tehopuhdistamaan ja huoltamaan kegejä.

   Tykkää

 6. On ollu muuten hyvä tekniikka tää hapeton siirto. Säästäny paljon kaasua. Oisko tähän ohjeeseen hyvä myös laittaa kuva kegistä kegiin siirrosta. Itse käytän paljon tätä taktiikkaa, koska käymisastiana toimii iso kegi.

  Tykkää

 7. onnistuukos tämä tekniikka ilman tuota star sania niin että desinfioi ensin (käytössä se melkon punatekstinen pullo), huuhtelee hyvin ja täyttää kegin puhtaalla vedellä ja ajaa sitten sen kaasulla ulos ohjeen mukaan? star sanin kanssa ehkä helpompaa mutta onko muuta käytännön eroa?

  Tykkää

  • En näe syytä miksei onnistuisi noinkin, jos tosiaan käytetty vesi on riittävän puhdasta eikä sen mukana päädy astiaan liikaa mikrobeja. Ite oon aina käyttäny starsania enkä oo sitä huuhdellu niin en osaa kyllä käytännön kokemuksia kertoa. 🍻

   Tykkää

   • näin ajattelinkin. yleensä panopäivinä tullut laimennettua vierrettä ihan vesijohtovedellä ilman ongelmia ja desinfiontien jälkeen huuhtelut aina tapahtuneet vesijohtovedellä kun olen pullottanut. Nyt eka kegiolut hapotettuna ja tästä lähtien en halua mitään pilata ainakaan hapella. Tuo star san ja sen tarjoama ”huuhtelemattomuus” on vaan aina epäilyttänyt mutta ehkä jatkossa siirryn siihen kunhan vanha varasto melkon ainetta on saatu kulutettua.

    Kiitos erinomaisista ohjeista! jatkossakin tulee varmasti luettua täältä vinkit ja uutta opitaaan koko ajan

    Liked by 1 henkilö

 8. Kiitos selkeästä kirjoituksesta ja hyvästä blogista! Olikohan sulla joku konsti, miten tiedät koska kegi on täynnä ja miten täyteen tuo yleensäkään kannattaa ladata?

  Tykkää

  • Kiitos! 🍻 En ole keksinyt tuohon mitään hirveän hyvää konstia. Täyttymisen huomaa viimeistään siitä, että olutta nousee hiilariletkuun. Sen jälkeen voi olla hyvä ottaa 1-2 desiä olutta kegistä vielä pois, jottei pinta yletä hiilariliittimeen asti. Ei sitten vahingossa päädy olutta regulaattoriin.

   Markkinoilta löytyy toki tällaisia venttiilejäkin, jotka sulkeutuvat, kun olut nousee venttiiliin asti: https://www.kegland.com.au/duotight-flow-stopper.html. Yleisemmin kegien sisällön mittaamiseen käytän kahvamallista matkalaukkuvaakaa (lidlissä jotain 5-10e), mutta se toimii parhaiten, kun kegissä ei ole mitään letkuja kiinni, eikä sillä siltikään pääse kovin kummoiseen tarkkuuteen.

   Tykkää

 9. Moi
  Osaatko sanoa missä vika on kun ei olut tai ylipäätänsä mikään kegittämistäni juomista ei ole hapottunut kunnolla? Vaahtoa muodostuu ekoihin lasillisiin hyvin, mutta itse juoma hapottuu todella huonosti. Viimeisin oli 4° 1,5bar paineessa reilu viikon ja oli hapotonta. Olen myös koittanut pyöritellä gekiä maassa yms. voisiko laitteistossa olla jotain vikaa, käytettynä ostettu? Pullo paine näyttää noin 55bar
  Kiitos jo etukäteen!

  Tykkää

  • Moro ja pahoittelut, että vastaan vasta nyt. Kuulostaa aika oudolta, kyllä noilla paineilla ja tuossa ajassa pitäisi hapottua (vähän liiaksikin). Veikkaisin, että jostain syystä hiilaria ei virtaa kegiin. Saitko selviteltyä tätä?

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s