
Tässä oppaassa neuvotaan, kuinka kegitetty ja kegissä hiilihapotettu olut voidaan pullottaa beergun-laitteella. Beergunien suurimmat edut pullokäyttämiseen verrattuna ovat:
- oluen hapettumisen vähentäminen, mikä parantaa oluen säilyvyyttä ja laatua erityisesti voimakkaasti humaloiduissa oluissa merkittävästi
- nopeus: nopeimmillaan valmiin oluen voi saada käymisastiasta hapotetuksi, pulloon ja juotavaksi 2-3 päivässä
- tasainen hiilihapotus: koko oluterä hiilihapotetaan kegissä, jolloin pullot eivät pääse hiilihapottumaan epätasaisesti
- pullosakan vähentäminen: kegissä sakka laskeutuu kegin pohjalle ja se voidaan ottaa erilleen ennen pullotusta.
Kuten Reittausblogin Harri Metsäjoki tämän tekstin julkaisun jälkeen huomautti, joihinkin oluttyyleihin kuuluu oleellisena osana pullokäyttäminen. Traditionalisti hapottaa siis esimerkiksi saksalaiset vehnäoluet ja belgialet pullokäyttämällä.
Beergun on pitkävartinen olutpistooli, joka liitetään olutkegiin ja hiilidioksidipulloon. Siinä on kaksi liipasinta ja kaksi sisäkkäistä piippua. Liipaisimia painamalla piipuista tulee hiilidioksidikaasua ja olutta. Beergunilla pullo voidaan täyttää aluksi hiilidioksidilla ja sen jälkeen oluella. Tämä vähentää olueen liukenevan hapen määrää pullotuksen aikana, mikä puolestaan parantaa oluen makua ja säilyvyyttä. Blichmann lienee tunnetuin beergunien valmistaja, mutta samalla periaatteella toimivia laitteita valmistavat myös muut.
Pullotukseen tarvittavat välineet

Beergunin mukana tulee usein:
- Itse pistooli
- Olutletku ja kegiliitin
- Hiilidioksidiletku
- Puhdistusharja
Lisäksi tarvitset:
- Kegin, jossa pullotettavaa olutta
- Hiilidioksidiletkut kegille
- Hiilidioksidipullon
- Kaasuregulaattorin (tämä voi olla yksinkertainen regu tai tuplaregu, kunhan siinä on kaksi letkuliitäntää)
- Jako- tai kiintoavaimet letkunippojen avaamiseen ja sulkemiseen
- Pullot ja korkit
- Korkittimen
- Desinfiointiainetta
Kuohumisen minimointi
Beergunilla pullottamisessa suurin haaste on kuohuminen ja sen aiheuttamat hävikit. Pullon täyttäminen hidastuu, jos olutta vaahtoaa samaan aikaan pullosta ulos. Lisäksi tästä seuraa oluthävikkiä ja oluen hiilidioksiditason lasku.
Kuohumista on vaikea estää kokonaan, mutta hyvällä tekniikalla ja suunnittelulla sen pystyy pitämään vähäisenä. Pieniä hiilihappomenetyksiä voi kompensoida hiilihapottamalla oluen hieman vahvemmin kuin muuten olisi tarkoitus. Pullotustilaksi kannattaa valita kylpyhuone, autotalli tai joku vastaava tila, jossa maahan tai pöydille valuva olut ei haittaa. Pullotustasoksi voi hankkia myös esimerkiksi muovisen, tasapohjaisen kura-alustan.
Lämpötila ja paine
Hiilidioksidi liukenee olueen parhaiten kylmässä lämpötilassa ja korkeassa paineessa. Beergunilla pullotettaessa olut siirtyy kegipaineesta huonepaineeseen, mikä pienentää liukoisuutta ja voi aiheuttaa kuohumista. Pullotettavan oluen kannattaa olla mahdollisimman kylmää, mielellään lähellä 0 astetta, jotta hiilidioksidi pysyy paineen laskusta huolimatta liuenneena olueen.
Beergunien lisäksi markkinoilla on vastapainepullottimia, jotka toimivat hieman kuin beergunit, mutta olut pysyy paineistettuna myös pulloon siirtyessään. Tämä vähentää kuohumista.
Nukleaatiopisteet
Olueen liuennut hiilidioksidi muodostaa herkimmin kaasukuplia nukleaatiopisteissä. Esimerkiksi olutletkussa oleva roska tai humalapelletin pala tekee helposti pullottamisesta hyvin hankalaa, koska se tarjoaa liuennelle hiilidioksille ”tarttumapinnan”, jossa liuenneet hiilidioksidimolekyylit pääsevät kerääntymään kupliksi.

Pullotettavaa olutta ei siis kannata kuivahumaloida kegissä. Jos humalapellettiä tai muuta oluen seassa olevaa sakkaa päätyy pullotuksen aikana beergunin linjoihin, saattaa pulloon päätyä pelkkää vaahtoa. Tällöin voi olla paras puhdistaa ja desinfioida beergun ennen pullotuksen jatkamista.
Jossain tilanteessa voisi olla houkuttelevaa pullottaa vain osittain hapottunut olut pullotussokerin päälle ja antaa sen pullokäydä lopulliseen hiilihapotustasoon. Näin ei kuitenkaan kannata tehdä, koska kiteinen sokeri on täynnä sopivia nukleaatiopisteitä, ja olut kuohuu varmasti.
Pullotusohje
Alkuvalmistelut
Desinfioi aluksi pullot, korkit, beergun, letkut, liittimet ja kaikki muut osat, joihin olut mahdollisesti pääsee koskemaan. Beergun ja kegiliittimet ovat yleensä purettavissa osiin, jolloin desinfiointi on helpompaa.

Pullot, korkit, korkitin ja muut tarvikkeet kannattaa asetella käden ulottuville, jotta pullotus sujuisi nopeasti ja vaivattomasti, eikä olut ehtisi lämmetä liikaa ennen kuin se on pullossa. Desinfioidut muovihanskat helpottavat pullotusta, kun beerguniin ja muihin tarvikkeisiin koskemista ei tarvitse varoa.
Ota kegi kylmästä vasta ihan viimeisenä, kun muut valmistelut on tehty. Tässä vaiheessa kegi on siis hiilihapotuspaineessa eli todennäköisimmin 0,5-1,0 baarissa.
Säädä regulaattori noin 0,2 baariin ja päästä hitaasti kegin poistoventtiilistä hiilidioksidia, kunnes kegi on tässä paineessa. Tämän kegipaineen madaltamisen tarkoituksena on hidastaa oluen virtausnopeutta. Tämä puolestaan pienentää kuohumisen todennäköisyyttä. Beerguneja ei myöskään ole yleensä tarkoitettu kovin kovalle paineelle, joten suuremmassa paineessa olut saattaa tulla beergunista läpi, vaikkei liipaisinta painettaisikaan.
Kytke hiilidioksidiletkut regulaattorista beerguniin ja kegiin sekä olutletku beerguniin ja kegiin. Koska beergunin linjoihin on saattanut jäädä desinfiointiainetta ja ilmaa, kannattaa tässä vaiheessa päästää beergunin läpi hieman hiilidioksidia ja olutta. Tässä vaiheessa myös kegin pohjalle asettunut sakka voidaan ottaa erilleen. Myös ominaispaino- ja makunäytteet voi ottaa tässä vaiheessa.

Pullottaminen
- Aseta pullo pystyyn tasaiselle alustalle ja beergunin piippu pulloon, pullon pohjaa vasten.
- Laske pulloon hiilidioksidia noin 2 sekunnin ajan ja heti perään vedä olutliipaisin pohjaan nopealla liikkeellä.
- Anna oluen virrata ja päästä irti olutliipaisimesta, kun pullo on piripintaan täynnä. Oluen voi jopa antaa tarkoituksella tulla hieman yli.
- Vedä beergun pullosta, jolloin pulloon jää pieni ilmatila. Täytä se lyhyellä ruiskauksella hiilidioksidia ja laita korkki heti pullon päälle ja sulje pullo korkittimella. Jos olut kuohuu niin, että ilmatila täyttyy vaahdosta, ei hiilidioksidiruiskausta tarvita.

Pullo kannattaa täyttää yhdellä kertaa, koska beergunin olutlinjan avaaminen ja sulkeminen aiheuttavat helposti ylimääräistä kuohumista. Jos olut kuitenkin tuntuu kuohuvan, voi kegin painetta pienentää, mikä hidastaa oluen virtausta pulloon. Jos tämä ei auta, ei parane kuin täyttää pullot nopeasti ja hyväksyä hävikki. Jos pullottaminen taas sujuu hyvin, voi painetta nostaa pullotuksen nopeuttamiseksi.
Kuohuminen on ketjureaktio, jossa olueen muodostuvat kuplat aiheuttavat uusien kuplien muodostumisen. Jos olut alkaa pullon täyttämisen aikana kuohumaan voimallisesti, ei sitä yleensä saa loppumaan, ja kannattaa siirtyä suosiolla seuraavan pullon täyttöön. Jos kuohuminen ei ole liian voimakasta, voi tämän ketjureaktion mahdollisesti pysäyttää painamalla hetken korkkia pullon suulla. Tällöin paine pullon sisällä nousee, mikä pysäyttää kuohumisen.
Lopuksi pullot kannattaa vielä huuhtaista kylmällä vedellä. Olut on heti valmista nautittavaksi.

Ha! Hommasin just halpis beer gunin Kiinasta. Tulipa oikeaan aikaan 🙂 MIelenkiintoista nähdä miten kiinalainen värkki toimii. Kiitoksia taas hyvästä artikkelista.
TykkääTykkää
Kiitos ja mukava, että osui näin hyvin ajoitus! Kuvien perusteella noi kiinalaiset vehkeet näyttää ihan yhtä toimivilta kun Blichmannkin. Jos jaksat, niin heitä käyttökokemuksia tähän perään, kun pääset testaamaan. 🍻
TykkääTykkää
Osaatko sanoa onnistuuko Beergunilla pullottaminen suoraan käymispöntöstöstä jos esimerkiksi omistaa brewzillan ja tekee olueen paineenalla? Vai kuohuaisiko tämä olut liikaa jos sitä ei jäähdytä kylmäksi kun ei pönttö mahdu millään jääkaappiin.
Kiitos hyvästä tekstistä.
TykkääTykkää
Moro ja kiitos! Olen aina pullottanut beergunilla oluen kylmänä, joten en osaa varmuudella sanoa, miten tuo onnistuisi. Kuohumista voi ainakin ennaltaehkäistä jättämällä hiilahappotason skaalan matalampaan päähän.
🍻
TykkääTykkää