Startteriopas

kaarlonkotipanimo_erlenmeyer

Hiivastartterilla tarkoitetaan soluviljelmää, jonka tarkoitus on tarjota hiivalle ravinteikas kasvuympäristö ennen oluen käyttämistä. Käytännössä kyse on pienestä (muutamasta desistä muutamaan litraan) oluterästä, jota ei ole tarkoitus juoda. Startteri on kätevä työkalu minkä tahansa kotipanimon pakissa, sillä sellaisella voi herätellä vanhoja hiivoja, kasvattaa hiivasolujen lukumäärää ja parantaa hiivan kuntoa sekä varmistua hiivan kunnosta ennen sen käyttöä.

Startterin voi tehdä kuivahiivalle tai nestehiivalle, joskin nestehiivat yleensä sisältävät pienemmän määrän soluja ja hyötyvät siksi startterista enemmän.

Startterin edut

  • Solumäärän kasvattaminen: Hiivan määrällä on vaikutus oluen makuun. Joissain oluttyyleissä alihiivaus voi tuottaa toivottavia makuja, mutta useimmiten enemmän hiivaa on parempi. Suurempi hiivamäärä nopeuttaa käymistä ja vähentää virhemakuja.
  • Kunnon tarkistaminen: Startterin tekemällä voi varmistua siitä, että solut ovat elossa ja toimintakykyisiä. Hiivapakkaus voi olla vanha tai jossain vaiheessa säilytetty epäoptimaalisissa olosuhteissa. Tekemällä startterin ennen oluenpanoa näkee, lähteekö hiiva käymään. Jos hiivan kanssa on ongelmia, ehtii vielä hankkia panopäivää varten uutta hiivaa tai perua panopäivän.
  • Solujen kunnon kohottaminen: Hiivasolut voivat olla säilytyksen jäljiltä huonokuntoisia, solun sisäiset ravinteet käytetty ja solukalvot heikkokuntoisia. Startterissa solut keräävät sisäänsä ravinteita ja kasvattavat uusia, terveitä soluja.
  • Solujen aktivointi: Jos hiiva on jo ollut aktiivisessa käymisvaiheessa ennen olueen lisäämistä, se on nopeammin valmis käymispuuhiin. Startterissa hiivasolut myös keräävät ravinteita, joita ne tarvitsevat käymisen aikana.

Startterissa on monia etuja, mutta on myös tilanteita, joissa siitä ei ole merkittävää hyötyä. Jos käytössäsi on tuoretta hiivaa, jonka määrä on riittävä oluen käyttämiseen, ei startteri ole välttämätön.

Startterin valmistus

Startteri valmistetaan olutvierteestä ja se on kätevin tehdä mallasuutteesta. Sen voi tehdä myös mäskäämällä pienestä määrästä mallasta, jos vierastaa uutteiden käyttöä. Pelkkä sokeri ja vesi ei riitä startteriksi, koska hiiva tarvitsee muitakin ravintoaineita uusien solujen kasvattamiseen.

Mitä suurempi startteri, sen enemmän siihen kasvaa uusia hiivasoluja. 20 litran oluterälle, jonka kantavierrevahvuus on 1,050, sopiva startterin koko on noin 1,5 litraa. Netistä löytyy myös käteviä taulukoita ja laskureita, joilla voi arvioida sopivaa startterin kokoa, kun haluttu solumäärä on tiedossa. Yleisesti hyväksytyn totuuden mukaan lagerit ja muut pohjahiivaoluet vaativat suurempia solumääriä ja siten suurempia starttereita kuin pintahiivaoluet.

Startterivierrettä voi myös tehdä suuren erän kerralla ja pakastaa tai säilöä sitä pienemmissä astioissa. Tällöin on pidettävä erityisen hyvää huolta hygieniasta, ettei vierteessä ala kasvaa muita mikrobeja.

IMG_20181024_172706-01.jpeg
Startteritarvikkeita. Mallasuute, Erlenmeyer-pullo, vaaka, vaahtoutumisenestoaine ja hiiva.

Valmistaminen uutteesta

Tarvitset astian, mallasuutetta ja vettä. Lisäksi vaahtoutumisenestoaine helpottaa startterivierteen keittämistä ja hiivaravinteella voit parantaa hiivan kasvuolosuhteita. Näppärä valinta astiaksi on borosilikaattinen Erlenmeyer-pullo, jota on helppo ravistella, ja joka kestää lämmittämisen keittolevyllä. Näitä ohjeita hieman soveltaen startterin voi tehdä myös muoviastiaan tai kattilaan.

Mittaa astiaan haluamasi määrä vettä ja kymmenesosa veden painosta kuivaa mallasuutetta tai 12 prosenttia nestemäistä mallasuutetta. Jos teet esimerkiksi 1,5 litran startterin, mittaa 1,5 litraa vettä ja 150 grammaa mallasuutetta. Näin valmistetun vierteen ominaispainoksi tulee noin 1,036.

Sekoita, kunnes suurin osa mallasuutteesta oli liuennut veteen, ja laita päälle folio. Laita pullo levylle ja lämmitä, kunnes se alkaa kiehua. Kiehumisen tarkoitus on desinfioida vierre ja astia. Kiehuessaan startteri alkaa helposti vaahdota ulos pullosta, joten ole valmiina säätämään lämpöä tai nostamaan startteri levyltä. Pari tippaa silikonipohjaista vaahtoutumisenestoainetta estää tehokkaasti kiehumisen yli. Lämmitä varovasti, kunnes vaahtoaminen lakkaa. Anna kiehua viiden minuutin ajan ja lisää päälle folio, jottei sekaan pääse ei-toivottuja mikrobeja.

IMG_20181024_182151-01.jpeg
Startteri kiehumassa levyllä

Kun vierre on kiehunut, jäähdytä se esimerkiksi pitämällä pulloa kylmässä vesihauteessa. Desinfioi hiivapaketti ulkopuolelta ja jos hiiva on pussissa, desinfioi myös sakset, joilla aiot avata paketin. Kun vierre on jäähtynyt huoneenlämpöön, lisää hiiva startteriin. Hiivan tulisi olla lämpötilaltaan mahdollisimman lähellä vierteen lämpötilaa. Jätä folion alle käymään. Älä laita startterille vesilukkoa! Hiivasolut tarvitsevat happea lisääntyäkseen ja vesilukko estää hapen pääsyn pulloon.

Hiiva kasvaa, kunnes startterin sokerit ja ravintoaineet on käytetty loppuun. Startteri on valmis, kun hiiva alkaa laskeutua pullon pohjalle. Tähän menee hiivan kunnosta riippuen parista päivästä muutamaan päivään.

Voit tehostaa hiivan kasvua magneettisekoittajalla, joka auttaa poistamaan oluesta hiivalle myrkyllistä hiilidioksidia ja toisaalta parantaa hapen liukenemista olueen. Magneettisekoittajalla ollut startteri valmistuu huomattavasti nopeammin kuin ilman sekoittajaa tehty startteri.

IMG_20181024_193254-01.jpeg
Startteri magneettisekoittajalla. Tässä vaiheessa hiiva on vielä tasaisesti sekoittuneena nesteeseen, joten startteri on vaalea ja samea.

Kun startteri on valmis ja olueen lisäämisen aika koittaa, kaada ylimääräinen neste hiivan päältä pois eli dekantoi startteri. Voit myös lisätä koko startterin oluen sekaan, jos hiiva ei ole erottunut kunnolla nesteestä.

IMG_20181028_112643.jpg
Hiiva sedimentoitunut startterin pohjalle ja startteri valmis dekantoitavaksi

 

4 comments

  1. Mä oon aina miettinyt sitä miksi tehdä startteri kun siinä on aika paljon vaivaa suhteessa siihen että ripottelee kuivahiivat tai nestemäisen hiivan vierteeseen. Koskaan mulla ei oo ollut käymisen suhteen ongelmia joten lähinnä kiinnostaisi näkemys siihen että miksi tämä vaiva? Saako startterilla merkittävästi laadukkaamman makuisen lopputuloksen?

    Tykkää

    • Terve!

      Kyllä hyvää olutta toki voi tehdä ilman startteriakin ja itsekin skippaan sen joskus. Startteri toimii kuitenkin lisävakuutuksena siltä varalta, että hiiva olisi jostain syystä heikossa kunnossa. Kuivahiivan kanssa riski on pienempi, mutta nestehiivasta ei voi tietää, millaisille olosuhteille se on kuljetuksen aikana altistunut. Stressaan vähemmän käymisen alkamisesta kun näen startterista, että hiiva on kunnossa. Ja vaikka heikkokuntoinen hiiva lähtisikin hyvin käymään, on virhemakujen todennäköisyys suurempi.

      Sitten on tietysti tilanteita, joissa tuorekin hiivapaketti ei vaan riitä, esim. isomman erän tai vahvemman oluen kanssa. Ja joskus panimotarvikekaupat antavat vanhoja hiivapusseja ilmaiseksi tai myyvät tuntuvalla alennuksella, ja näistäkin saa startterilla ihan uudenveroisia viljelmiä.

      Tykkää

  2. Mie oon tehnyt panopäivää edellisenä päivänä litran startterivierteen sanitoituun kattilaan spraymaltaasta, jäähdyttänyt tiskialtaassa kylmässä vedessä kansi päällä, kaatanut Fermentasaurukseen, hiiva päälle + sopivasti ravistamista aika-ajoin. Varsinaisena panopäivänä oon sitten illalla kaatanut jäähdytetyn vierteen just vuorokauden heräilleen startterin päälle. Tällä tavalla startterin teko on ollut tosi vaivatonta ja hoituu varsinaista panopäivää organisoidessa, ja käyminen on ollut tosi rivakkaa.

    Tasapohjaisessa käymisastiassa tämä ei välttämättä toimi näin kätevästi. Varsinaisen vierteen olen pyrkinyt tekemään ihan aavistuksen vahvemmaksi että se kompensoi sen 1/20-osan kevyempää vierrettä, mutta ei ole ehkä ihan niin tarkka prosessi että sillä oikeasti virkaa olisi. Nuo vaaleat humaloimattomat spraymaltaat ovat lisäksi niin neutraaleja maultaan, että en ole kokenut sen mallaspohjan vaikuttavan makuun millään lailla, vaikka startterista käytetään se nesteosakin eikä vain pelkkä startattu/kasvatettu hiiva.

    Tykkää

Jätä kommentti