Korkkien vahailua

IMG_20180917_222732-01.jpeg

Viime perjantaina pullotin Ruska-solerakegistäni muutaman litran olutta. Koska nämä pullot tulevat luultavasti pyörimään nurkissa pitempään ja olut on olevinaan vähän tavallista peruskaljaa fiinimpi, vähän hienompi ulkoasu lienee paikallaan. Korkkien vahaus lisää heti pullon tyylikkyyttä ja viestii pullon omistajalle, että tätä olutta muuten kannattaa säilyttää pitempään. Joidenkin lähteiden mukaan se myös estää pelkkää korkkia tehokkaammin hapen pääsyn pulloon (kyllä, happea pääsee korkin alta jopa suljettuun ja paineiseen pulloon) ja siten parantaa oluen säilyvyyttä. Tästä tuntuu kuitenkin olevan liikkeellä vähän ristiriitaista tietoa.

Korkkien vahaukseen tarvitaan korkkivahaa ja sopiva astia vahan lämmittämiseen. Korkkivahaa löydät hyvin varustelluista panimotarvikeliikkeistä ja astiaksi käy esimerkiksi peltipurkki. Itse käytin pientä mittalasia. Huomioithan, että sulanut vaha on hankala saada kokonaan pois astiasta, johon sitä on kerran sulatettu, eli mummolta perinnöksi saatua valurautapataa ei kannata käyttää tähän. Pieni kaasupoltin on ihan kätevä ilmakuplien puhkaisuun ja pieneen korjailuun.

IMG_20180917_212947-01.jpeg

IMG_20180917_212922-01.jpeg

Lämmitä vahaa esimerkiksi vesihauteessa, kunnes se sulaa. Astian voi laittaa myös suoraan levylle, mutta varo polttamasta vahaa. Upota pullon suu vahaan muutamaksi sekunniksi ja nosta pois. Vaha saattaa jäädä isoksi muhkuraksi korkin päälle. Voit varovasti lämmittää vahaa kaasupolttimella, niin että se valuu kauniisti. Varo kuitenkin lämmittämästä pulloa liikaa, ettei lämpölaajeneminen hajota sitä.

IMG_20180917_214652-01.jpeg

IMG_20180917_214749-01.jpeg

IMG_20180917_221107-01.jpeg

Käyttämäni vaha ei ehkä ollut ihan tarpeeksi kuumaa ja jäi hieman jähmeäksi, minkä takia se tarttui isoksi muhkuksi ja sitä tuli korkkeihin ehkä vähän reippaammanpuoleisesti. Kuumemmalla, juoksevammalla vahalla lopputulos voisi olla vähän siistimmän näköinen, eikä sitä välttämättä tarvitsisi korjailla jälkikäteen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s