Käymisastian rakentelua

Kesällä Panimonurkkaan tuli myyntiin 30 litran teräskattiloita tiiviillä kannella. Olen pääosin käyttänyt PET-muovisia käymisastioita, mutta pitemmän aikaa miettinyt siirtymistä teräksisiin käymisastioihin. Ostoslistallehan tämä meni, kunhan varmistin, että mahtuu käymiskaappiini. Tällä viikolla hommasin toisenkin kappaleen. Olin asentanut hanan ensimmäiseen kattilaani ja asensin sellaisen myös tähän toiseen.

IMG_20180928_181548.jpg

Tällainen teräskattila on siitä kätevä käymisastiana, että sen voi desinfioida kiehuvalla vedellä, mikä on kemiallisia desinfiointiaineita tehokkaampi menetelmä, lämpö kun pääsee pienimpiinkin koloihin. Kunnollinen suuaukko helpottaa astian puhdistamista ja suuren tilavuuden ansiosta käymisen aikana syntyvä vaahto pysyy paremmin astiassa. Ja toimivathan nämä tarpeen tullen ihan tavallisina kattiloinakin. Näissä voi lämmittää mäskinhuuhteluveden tai miksei vaikka tehdä isomman erän hernekeittoa pakkaseen.

Toinen syy teräsastioihin siirtymisessä oli se, että muoviastia kuulemma päästää lävitseen ainakin jonkin verran happea, teräsastia ei. En ihan ymmärrä, miten se happi muovin läpi pääsee, mutta näin olen kuullut väitettävän.

Huonoja puolia tässä toki on. PET-muovisen astian kyljen läpi käymistä pystyy kivasti seuraamaan. Aktiivisimman käymisvaiheen aikana hiivapyörteiden seuraaminen on varsin hypnoottista. Ja onhan ne PET-astiat selvästi halvempia.

Hana on itselleni aivan ehdoton käymisastiassa. Siitä on kätevä ottaa näyte tai siirtää olut vaikka kegiin ilman että se pääsee kosketuksiin hapen kanssa. Näin säästyy myös rasittavalta lappojen kanssa lotraamiselta. Automaattilapot kun tuntuvat aina päästävän ilmaa oluen sekaan ja lisäksi ovat ärsyttäviä putsata. Kuulaventtiilin perään laitoin vielä pikaliittimen. Askelporalla reikä astiaan ja hana kiinni.

Testiin ajattelin laittaa tämän heti huomenna brown ipalla. Itse kattila maksoi noin 70 euroa ja hanaosien kanssa hintaa tälle tuli noin satanen.

IMG_20180928_181407.jpg

IMG_20180928_190134.jpg

Jatkoprojekteja

Olen myös harkinnut suojataskun (thermowell) asentamista astiaan ja glykolijäähdytyksen rakentamista. Kattilaan tulisi sisälle kupari- tai teräskierukka, jonka putket menisivät kannen läpi. Kierrättämällä kylmää glykolia kierukan läpi, pystyisi pitämään oluen käymislämpötilan vakaana. Tämä projekti on vielä suunnitteluasteella. Jollain se glykoli pitäisi saada kylmäksi, ja tähän en ole vielä keksinyt sopivaa ratkaisua.

2 comments

  1. Erinomainen asia tällainen. Hankin kahdeksantoistalitraisen ja saatoin heittää entisen käyttöastian pois, nyt keitto ja käyttö sujuvat samassa pöntössä , tiski väheni😀

    Tykkää

    • Hieno homma! Nämä ovat kyllä todella käteviä pönttöjä. Ite käytän vesien lämmittelyyn panopäivinä. Toimivat myös induktiolevyllä.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s