Citra saison

Viime keväänä panin saisonin kaappeihin jääneistä ylijäämämaltaista ja -humalista. Maltaita oli kuutta eri sorttia ja humalana Citraa. Oluesta tuli varsin mainio ja helposti juotava kesäolut. Nyt kevään tuloa odotellessa alkoi vanha suola janottaa, ja päätin pistää viime viikonloppuna uuden satsin tulille.

Reseptiikka ja panopäivä

Jos kaipaa kevyttä kesäjuotavaa, tällä reseptillä on vaikea mennä vikaan. Maltaana on perusvarmaa Viking Maltin Pale ale -mallasta, ja hitunen Vikingin Crystal 50 -karkkimallasta täyteläisyyttä ja väriä tuomaan. Citra taas on loistava humala, jolla on vaikea saada maistumaan pahalta. Se onkin yksin niin sanotuista cheater hop -lajikkeista, koska sen käyttäminen on käytännössä huijaamista.

Panopäivän aloitin vedensäädöllä. Lisäsin kalsiumsulfaattia ja kalsiumkloridia, jotta hiivalla olisi vähän kalsiumia käytettävissä, mutta vesiprofiili olisi muuten tasapainoinen.

Kuten aiempia kirjoituksia lukeneet ovat ehkä havainneet, mallasmyllyn kanssa on ollut viime kerroilla pieniä ongelmia. Tällä kertaa säädin myllyä rakotulkin kanssa hieman pienemmälle, 0,9 mm raolle. Tämä vaikutti aika hyvältä asetukselta. Mäskäystehokkuus asettui 82 prosenttiin. Valutus hidastui hieman viime kertoihin verrattuna, mutta olin silti tyytyväinen.

Motonetin rakotulkki

Yleensä mäskään oluen kuin oluen 65 asteessa tunnin ajan, ellei ole jotain eksplisiittistä syytä poiketa tästä. Niin tein tälläkin kertaa. Tämän lisäksi toki tein ulosmäskäyksen 85 asteessa, koska olen ollut havaitsevinani, että tämä parantaa hieman maltaista irtoavan sokerin määrää ja toisaalta helpottaa valumista.

Valutuksen jälkeen otin vierrettä talteen noin desin verran ja tein tästä hot scotchyn. Kyseessä on lämpimänä nautittava drinkki, joka koostuu viskistä ja vierteestä (humaloimattomasta!). Aineksien suhteista ja käytettävästä viskilaadusta löytyy internetistä erilaisia mielipiteitä. Laitoin kaksi osaa vierrettä ja yhden osan halpaa ja kevyesti savuista skottia. Hyvää oli. Jos villasukat ovat unohtuneet jalasta ja kiehuva vierrekattila ei lämmitä panijaa tarpeeksi, niin ehkä tämä sitten lämmittää.

Takaisin panohommiin. Humalaa meni puolituntisen keiton alussa kevyttä katkeruutta tuomaan ja keiton jälkeen hop standiin tuomaan makua. Lopuksi vielä kuivahumaloin oluen käymisastiassa. Valtavan suurista humalamääristä ei ole kyse (mikäköhän nykyään edes on suuri määrä humalaa?), mutta kyllä Citran pitäisi silti selvästi maistua.

Käymisen hoiti Mangrove Jack’sin M29 French Saison -hiiva, jota olen käyttänyt vain pari kertaa hapanoluiden panemiseen. Hirveän hyvää käsitystä sen tuottamista mauista minulle ei siis ole vielä syntynyt. Internetin perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että kyseessä saattaisi ehkä olla sama kanta kuin Wyeastin 3711 French Saison, joka on puolestaan tullut erittäin tutuksi ja havaittu hyväksi.

Olut jäi käymään huoneenlämpöön. Kuivahumalat lisäsin eilen ja olut olisi tarkoitus kegittää ihan lähipäivinä.


Citra saison (5,3 %)

21 litraa / kantavierre 1,044 / 23 IBU (Tinseth)
Resepti Brewer’s Friendissä

  • 3,6 kg Viking Pale Ale
  • 190 g Viking Crystal 50
  • 5 g Citra, 13,3 % α (30 min)
  • 50 g Citra, 13,3 % α (hop stand, 10 min)
  • 50 g Citra, 13,3 % α (kuivahumalointi)
  • 1 paketti Mangrove Jack’s M29 French Saison

Mäskää 65 asteessa tunnin ajan. Ulosmäskää nostamalla lämpötila 85 asteeseen ja pitämällä tässä lämpötilassa 15 minuutin ajan. Valuta ja kerää 22,5 litraa vierrettä.

Ala keittää. Lisää keiton alussa 5 grammaa Citraa ja keitä puoli tuntia kasaan. Keiton jälkeen jäähdytä 85-asteiseksi ja lisää hop stand-humalat. Anna aromien liueta noin vartin ajan. Sekoittele varovasti desinfioidulla melalla tai muulla välineellä.

Jäähdytä huoneenlämpöön. Ilmasta ja lisää hiiva. Anna käydä huoneenlämmössä. Käymisen lakattua lisää kuivahumalat. Anna kuivahumaloitua kolmen päivän ajan. Hiilihapota kolmeen tilavuuteen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s