Jouluolut 2018: Scottish Brown Ale

Vaimon kanssa on ollut tapana tehdä joulun alla jouluolut, jota on sitten voinut antaa lahjaksi tai tarjota vieraille. Alun perin tämän vuoden suunnitelma oli Brown IPA, josta ehdin jo testieränkin panemaan. Pohdimme asiaa uudestaan ja tyyli vaihtui lopulta humalapainotteisesta ipasta enemmän mallaspainotteiseen suuntaan. Halusimme kuitenkin pitää oluen paahteisen ruskeana ja itse halusin myös päästä kokeilemaan skottihiivoja, joita en ollut aiemmin käyttänyt. Lopullinen resepti osuisi BJCP-tyyleistä ehkä jonnekin 14C Scottish Export -kategorian lähimaastoon.

Reseptiikka

Tähän olueen haimme ensisijaisesti makeaa maltaisuutta, jota täydentäisi hento paahteisuus. Pohja muodostui Maris Otterista ja pienestä määrästä ohrahiutaleita. Hiutaleita en ole aiemmin käyttänyt, ja päätin kokeilla, josko niillä saisi parannettua oluen vaahtoa. Makeutta haettiin tummasta kristallimaltaasta (Special W, n. 300 EBC). Vaaleampaakin kristallia olisi tehnyt mieli laittaa mukaan, mutta panopäivänä sitä ei löytynytkään kaapista. Paahteisuuden antoi tällä kertaa Vikingin Light Chocolate-mallas, jonka pitäisi olla maultaan lähellä brown ipassa käytettyä ja hyväksi todettua Simpson’sin Brown-mallasta. Ja jotta väri varmasti olisi tumma, meni sekaan vielä kourallinen Carafa III:a.

sdr

Halusimme olueen kevyttä täyteläisen maltaisuuden ohella alkoholin lämmittävyyttä kylmiä talvi-iltoja varten, joten kantavierrevahvuudessa tähdättiin lukemaan 1,056. Näin alkoholimääräksi tulisi vajaat 6 %.

Humalan oli tarkoitus jäädä taka-alalle, joten keittoon ja hop standiin meni vain pieni määrä Simcoea ja Galaxya, joita pakkasesta löytyi Arnold -hazy ipan jäljiltä.

Hiivan kanssa meinasi käydä kämmi, sillä Viinimaailmasta sattui olemaan Wyeastin 1728 Scottish Ale loppu, ja Panimonurkka oli muuton takia pyytänyt olemaan hakematta tavaraa heiltä. Viinimaailmasta löytyi kuitenkin jääkaapista päiväysvanha paketti, jonka sain 1,5 litran startterissa herätettyä. Herääminen kuitenkin kesti useita päiviä, ja optimaalisessa maailmassa olisin ehtinyt tekemään vielä toisen startterivaiheen. En kuitenkaan ehtinyt, joten tämä sai nyt mennä vähän heikommalla hiivauksella.

Missäs se kaneli ja kardemumma?

Mikä tekee jouluoluesta jouluoluen? Pitääkö jouluoluen aina maistua piparilta ja kuivakakulta? Oma filosofiani on, että olut on jouluolut, jos panija päättää, että se on jouluolut. Emme suunnitelleet laittavamme tähän sen kummempia mausteita. Mutta lupaan korkata ensimmäisen pullon villasukat jalassa.

Panopäivä

Normaali panopäivä.

mde

mde

mde


Jouluolut 2018, Scottish brown ale (5,5 %)

19 litraa / kantavierre 1,056 / 30 IBU (Tinseth)
Resepti Brewer’s Friendissä

  • 3,45 kg Simpson’s Maris Otter
  • 430 g ohrahiutaleita
  • 250 g Weyermann Special W
  • 130 g Viking Light Chocolate
  • 40 g Weyermann Dehusked Carafa III
  • 10 g Simcoe, 13,2 % α (30 min)
  • 15 g Galaxy, 15,6 % α (5 min)
  • 30 g Simcoe, 13,2 % α (hop stand, 10 min, 90 °C)
  • 1 paketti Wyeast 1728 Scottish Ale

Vesiprofiili: Brewer’s friend balanced

Ca2+ Mg2+ Na+ Cl SO42- HCO3
80 ppm 5 ppm 20 ppm 75 ppm 80 ppm 100 ppm

Mäskää 90 min 65 asteessa, jonka jälkeen ulosmäskää nostamalla lämpötila 85 asteeseen 10 minuutiksi. Valuta ja keitä 30 min. Lisää ensimmäiset humalat heti keiton alussa ja toiset, kun keittoa on jäljellä 5 minuuttia. Keiton jälkeen jäähdytä 90 asteeseen ja lisää hop stand -humalat. Anna seistä 10 minuuttia, minkä jälkeen jäähdytä 19 asteeseen ja ilmasta. Lisää hiiva ja jätä olut 19 asteeseen käymään. Hiilihapota noin 2,8 tilavuuteen.


Päivitys 3.12.2018: Olut on nyt kegissä. Ominaispaino 1,013, joten alkoholipitoisuus noin 5,8 %.

Väriltään pähkinäisen ruskea ja kauniin kirkas. Huh, ei merkkejä alihiivauksesta. Tuoksussa vähän brittioluthenkistä märkää villatumppua, josta en niin hirveästi välitä. Täyteläinen suutuntuma, maussa kevyttä karamellia, vähän vaaleaa paahteisuutta, aavistus humalaista greippisyyttä ja lopussa ihan kiva humalan puraisu. Makeutta voisi olla huomattavasti enemmän. Seuraavaan versioon jotain vaaleaa kristallimallasta mukaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s