Panimo HIMAn kotiolutmaistelu 17.11.2018

sdr

Kotiolutkollektiivi Panimo HIMA järkkäsi 17.11. kotiolutmaistelun, johon tietysti lähdin mielelläni mukaan. Olen ollut mukana parissa aiemmassa HIMAn maistelussa ja yhdessä olutlasitestissä. Lisäksi olemme vaihdelleet tuotoksiamme useaan otteeseen, arvioinneet olutfestarien tarjontaa ja panneet Anssin kanssa oluttakin yhdessä.

Yleensä nämä kotioluttastingit toimivat suunnilleen niin, jokainen tuo paikalle yhtä tai useampaa oluttaan noin litran kutakin sorttia. Nämä sitten maistellaan läpi suunnilleen kevyemmästä vahvempaan ymmärrettävästi pieninä annoksina. Jotain syötävääkin paikalle yleensä ilmaantuu. Tällä kertaa paikalle oli kutsuttu kuusi kotipanijaa ja kolme muuta olutasiantuntijaa: Ari Juntunen (Arde arvioi, Arden kirjoitus tastingistä täällä), Ilkka Sysilä (Kusettaja) ja Teemu Lahtinen (Bönthöö bönthöö, Teemun kirjoitus tastingistä täällä). Pari panijaa kuitenkin peruutti loppumetreillä, ja oluita olikin vain minulta, HIMAlta ja Ogelin kotipanimolta eli Siivosen Villeltä.

dav

Maistelu ajoittui omalta kannaltani siinä mielessä hyvin, että kaapeista löytyi hyvin suhteellisen tuoreita oluita, joita kehtasin maistattaa. Veinkin maisteluun kuusi omaa oluttani ja lisäksi Panimo HIMAn kanssa yhteistyössä panemamme Arnold Hazy Rye IPAn, joka oli pullotettu edellisenä päivänä. Kiva, että pääsi juottamaan näitä pulloja muille, mutta toisaalta olisin kyllä mielelläni maistellut enemmän muidenkin oluita.

Muutaman vuoden jatkunut hapanolutbuumi näkyi tässäkin tastingissä. Ogelin kotipanimon maustetut sour alet olivat kovia. Käteen jäi ainakin se, että passio-sour alea on päästävä lähiaikoina panemaan.

Kotiolutmaistelut ovat kivoja, ja taso tuntuu nykyisin olevan hyvä ja vielä paranemaan päin. Harrastajat ottavat selvästi oluen vakavasti ja harvemmin tulee huonoa kotiolutta maistettua. Helppo sanoa, kun yli puolet tämänkin tastingin oluista olivat itse panemiani.

Alla maistellut oluet.

Panimo HIMA Issen bisse, inkivääri-pale ale

Diggailin. Raikas, runsaan inkiväärinen ja helposti juotava pale ale. Kaikin puolin tasapainoinen.

cof

Ogelin kotipanimo Bingo bango mango, mangopyreellä ja sitruunaruoholla maustettu hapanolut

Tästä oluesta oli ollut puhetta HOMBRE-ryhmässä, ja olinkin odotellut, että pääsen maistelemaan. Hyväähän tämä oli. Intensiivisen hapan, kauniin mangoisan keltainen ja raikasta hedelmäisyyttä. Happamuus omaan makuun vähän turhan pistävän etikkainen, mutta muuten loistava olut.

cof

Panimo HIMA / Kaarlon kotipanimo Arnold Hazy Rye IPA

Kypsän hedelmäistä humalaa, makeutta tueksi ja katkeruuttakin tarpeeksi. Ihan onnistuneeksi tätä kuvailisin, joskaan ei kaikista aromaattisin NEIPA, joka on lasiin osunut. Kirjoitus panosta täällä.

cof

Kaarlon kotipanimo berliner weisse

Ruistaikinajuurella hapatettu ja saisonhiivalla käytetty hieman vanhempi berliner weisse. Ei huono, mutta ei loistavakaan.

sdr

Kaarlon kotipanimo Brown IPA

Kirjoitus oluesta täällä.

cof

Kaarlon kotipanimo I think I can handle exactly this amount of complication as long as things don’t become one bit more complicated

Kirjoitus oluesta täällä. Väri oli pullossa selvästi haalistunut, mutta maku oli kyllä säilynyt.

cof

Kaarlon kotipanimo Tupla dubbel

Resepti löytyy täältä. Kaikille osallistujille tämä ei uponnut jostain syystä. No, pitäähän sitä ihmisen saada olla väärässä.

sdr

Kaarlon kotipanimo Malus omenasiideri-sour ale

Kirjoitus oluesta täällä.

sdr

Kaarlon kotipanimo Ruska Nolimo solera rye sour

Nyt kun näitä pulloja pitää availla, niin muistaa taas, että korkkivaha on saatanan keksintö. Kuvaus oluesta täällä ja korkkien vahailusta täällä.

img_20181117_200622.jpg

Ogelin kotipanimo Cassius gay, mustaherukalla, mustikalla ja vaniljalla maustettu hapanolut

Mustaherukkaa ja maitomaista pehmeyttä. Todella hapanta ja vähän tanniinejakin löytyy. Ville kyllä osaa oluensa.

cof

Ogelin kotipanimo Passion for passion sour ale

Todella loistava, kirkkaan passiohedelmäinen hapanolut Villeltä. Maustettu passiopyreellä. Tätä erää olin maistanut jo aiemmassa maistelussa ja ei se ainakaan huonompaan suuntaan ollut mennyt. Maistamieni kotioluiden kärkikastia.

sdr

Panimo HIMA Joker imperial brut stout

Session ainut olut, joka ei mielestäni oikein toiminut. Vahvaa sikuna-alkoholisuutta ja muuten aika yksiulotteinen imperial stout. Toki vasta pari kuukautta vanhaa. Ehkä vuoden tai parin päästä tämä voi olla hyvääkin.

sdr

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s