Chinook pale ale käytetyllä hiivakakulla

Saimaan saaressa pikkuinen torppa, istuu portailla minä kirjoittamassa tätä bloggausta. Kesäloma nimittäin alkoi eilen, ja mitäpä olisi kesäloma ilman kesälomaolutta.

Laitoin reilu viikko sitten tulemaan kohtalaisen kunnianhimottoman pale alen, josta nyt oli tarkoitus lähinnä tulla kevyt janonsammuttaja loppukesän lomapuuhiin. Alesmith IPA -kloonin ja sen jälkeen pannun perus-ipan jäljiltä pakkasessa oli vielä aika paljon kivoja jenkkihumaloita, joita piti käyttää pois, etteivät pääse liikaa vanhenemaan. Ajattelin myös uusiokäyttää perus-ipan jäljiltä käymisastiaan jääneen Wyeast 1056 American ale -hiivan. Kiertotalous nääs.

Olin käynyt viikolla hakemassa Panimonurkasta pale aleen soveltuvat maltaat. Alkoholipitoisuus oli tarkoitus pitää tukevasti 5 prosentin alapuolella, mikä asetti rajoituksen maltaan määrälle. Jotta olueen saisi kuitenkin kunnolla makua, valkkasin pohjamaltaaksi aromikkaana pidetyn Maris otterin ja pistin lisäksi vielä muutaman prosentin karamellimallasta. Säädin myös vesiprofiilia kloridipainotteisemmaksi, jotta mallas tulisi enemmän esille.

Mäskäys oli jo takana ja vierteen valuttaminen hyvässä vauhdissa kun aloin miettimään niitä humaloita. Hetken mielijohteesta päätin kokeilla käyttää pelkästään chinookia, jota laitoin kolmena lisäyksenä: keiton alussa katkeroksi, keiton jälkeen hop stand/whirlpool -humalaksi ja vielä sitten kuivahumalaksi.

Keiton ja whirlpoolauksen jälkeen jäähdytin vierteen 19-asteiseksi ja pumppasin sen keittokattilasta käymisastiaan vanhan hiivakakun päälle samalla ilmastaen sitä samalla. Hiivakakun sekaan oli jäänyt ipan kuivahumalat, joten lienee vähän käsitteen venyttämistä sanoa tätä single hop -olueksi.

Vähän mietin, josko hiiva olisi kannattanut pestä, eli erottaa muusta käymisastiassa olevasta tavarasta. Usein kuulee sanottavan, että jos olut on liian kauan kosketuksissa humalan kanssa, voi humalasta alkaa irtoamaan ruohoisia, epämiellyttäviä makuja. Laiskuuttani jätin hiivan kuitenkin pesemättä.

Perus-ipasta jäänyt hiiva.

Olut jäi käymiskaappiin 19 asteen lämpötilaan ja tuntui lähtevän aika nopeasti käymään. Lisäsin tänään kuivahumalat ja kaipa tuo pitäisi lähipäivinä kegittää.


Chinook pale ale (4,9 %)

19 litraa / kantavierre 1,048 / 46 IBU (Tinseth)
Resepti Brewer’s Friendissä

  • 3,3 kg Simpson’s Maris otter
  • 170 g Viking Caramel 50
  • 20 g Chinook, 11,7 % α (60 min)
  • 40 g Chinook, 11,7 % α (hop stand, 15 min, 90 °C)
  • 50 g Chinook 11,7 % α (kuivahumalointi, 3 päivää)
  • 1 paketti Wyeast 1056 American ale

Vesiprofiili: Kloridipainotteinen vesi

Ca2+Mg2+Na+ClSO42-HCO3
76 ppm5 ppm6 ppm87 ppm58 ppm43 ppm

Mäskää tunti 65 asteessa, minkä jälkeen ulosmäskää nostamalla mäskin lämpötila 85 asteeseen vartiksi. Valuta, kunnes olet kerännyt 22 litraa vierrettä. Keitä tunti, jonka alussa lisää ensimmäiset humalat. Jäähdytä vierre 90-asteiseksi ja lisää hop stand -humalat. Anna uuttua 15 minuuttia, minkä jälkeen jäähdytä hiivauslämpötilaan. Siirrä käymisastiaan, ilmasta ja lisää hiiva. Käytä 19 asteessa. Käymisen jälkeen kuivahumaloi 3 päivän ajan, minkä jälkeen kegitä tai pullota. Hiilihapota oman maun mukaan, esim. 2,9 tilavuuteen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s