Old Fires Belgian NEIPA, jolla toivottavasti otetaan niskalenkki Beerzebubista

Saisinko kertoa teille Beerzebubista?

Kyseessä on loistava kotiolutblogi, josta löytyy kiinnostavaa kotiolutasiaa mm. vesikemiasta, Norjalaisista kveik-hiivoista, sahdista jne. Lisäksi siellä on helvetin hyvin otettuja valokuvia. Jos siis utuiset kuvat kylpyhuoneestani alkaa kypsyttää, kannattaa käydä välillä tsekkaamassa Beerzebub.

Mutta nyt asiaan.

Aloittelimme Beerzebubin kanssa kotiolutbloggaamisen suunnilleen samoihin aikoihin ja olemmekin siitä asti käyneet jonkin sorttista vuoropuhelua harrastuksesta. Jossain vaiheessa tuli mieleen, että jokin yhteisprojekti pitäisi tehdä, ja sellainenhan sitten pienen pohtimisen jälkeen tehtiin. Tällä kertaa ei ole kyse yhteistyöoluesta, vaan äärimmäisen vakavamielisestä kisasta, jolla ratkaistaan lopullisesti, kumpi meistä on parempi panija.

Kisaformaatti on seuraava. Ulkopuolinen tuomari valitsi biisin. Minä ja Beerzebub panimme kesän aikana kumpikin tahoillamme oluet, jotka kuvastavat mielestämme tätä biisiä. Tuomari arvioi, kumpi olut toteuttaa tavoitteen paremmin. Voittaja saa häviäjän panimolaitteet. Joo, näin me muistaakseni sovittiin, vaikka Beerzebub väittäisi jotain muuta.

Tuomariksi pyysimme Koskisen Jounia, joka pitää mm. Tuopillinen -blogia ja kirjoittaa Olutpostiin, ja jostain kumman syystä Jouni suostui. Biisiksi Jouni valitsi Old Fires -kappaleen bändiltä nimeltä Blood Ceremony.

Tässä linkki Beerzebubin kehittelemään kisaolueen.

Let us light an endless fire

Itselleni biisi ja bändi olivat ennestään tuntemattomia ja aluksi tarttumapintaa oli vaikea löytää. Ilmeinen ratkaisu olisi ollut tarttua sanoituksen fraaseihin. In the darkness we retire… Siispä joku imperial stout olisi ollut ilmeinen vaihtoehto. Biisin soundimaailma taas viittaa vahvasti 70- ja 80-luvun rockiin, ja tämän perusteella olisi voinut hakea jotain perinteistä. Britti-ipa ja perinteisempi jenkki-ipa kävivät mielessä.

Erään kuuntelukerran aikana idea kuitenkin iski kuin faksi, pyytämättä ja yllättäen. Tuo biisin alussa ja säkeistöissä letkeästi groovahtava kitarariffi groovahteli niin letkeästi, että myös oluen olisi groovahdeltava letkeästi. Siispä lähdin tämän riffin innoittamana hakemaan hedelmäisyyttä ja kevyttä makeutta, sekä helppoa juotavuutta. Otin lähtökohdaksi, että tästä tulee NEIPA, mutta lisäksi haen hedelmäisyyttä myös hiivavalinnalla. Varsinaisesti mitään hedelmillä maustamista en halunnut kuitenkaan tehdä.

Biisin sanoitukset kiertelevät okkultismin ja yliluonnollisten teemojen ympärillä, joten mikäpä sen parempi hiivavalinta kuin Wyeast 3787 Trappist Style High Gravity. Wyeast lupaa tämän hiiva tuottavan sopivissa määrin hedelmäisiä estereitä ja fenoleja (a nice balance of complex fruity esters and phenolics). Vähän jouduin arpomaan Trappist Style High Gravityn ja Belgian Ardennes’n välillä, mutta lopulta Ardennes tuntui liian varmalta ratkaisulta. Olen käyttänyt sitä ipoissa useaan otteeseen ja se on oman kokemukseni mukaan aika puhdas makumaailmaltaan, eikä tunnu tuottavan kovinkaan voimakasta esterisyyttä/hedelmäisyyttä.

Mallaspohjan kopioin pienin muutoksin mango-neipasta. Pilsner-maltaan vaihdoin Maris otteriin. Proteiinipitoisilla mallastamattomilla viljoilla oli tarkoitus hakea runkoa ja sameutta, kuten tyyliin kuuluu. Mukaan meni myös riisin kuoria helpottamaan vierteen kiertoa mäskin läpi. Humalointi taas oli jonkinlainen sekasikiö Alesmith IPA -kloonin hyvin onnistunutta keittohumalointia ja mango-neipan kuivahumalointia. Tai jotain sinne päin.

Olut onnistui kohtalaisesti. Mallastamattomista viljoista ja tuplakuivahumaloinnista huolimatta oluesta tuli yllättävän kirkas. Tämä oli pieni pettymys, kun kerran neipamaisuutta haettiin. Wyeastin sivujen mukaan 3787 -kanta pitäisi olla keskivertoinen flokkaaja, mutta ei kyllä vaikuta siltä. Harvat vähemmän humaloidutkaan olueni ovat olleet näin kirkkaita. Nyt jälkikäteen kun reseptiä katselen, niin neipaksi nuo kuivahumalointimäärät olivat sittenkin aika maltilliset ja nyt jos reseptiä tämän kokemuksen perusteella iteroisin, niin luultavasti tuplaisin ne. Humalointi on kyllä miellyttävän makuinen kaikesta huolimatta, ja neipamaisuutta löytyy mielestäni mausta. Mallaspohja pysyy ruodussa ja poissa humaloinnin ja hiivaesterien tieltä, kuten tarkoitus olikin.

Mukava tätä on joka tapauksessa juoda, vaikka kehitettävääkin olisi.

Kävin kerran Savossa. Luultavasti sieltä tarttuneen kierouden seurauksena lähdin vielä varmistamaan kilpailumenestystä ulko-oluellisilla seikoilla. 3d-printtasin pulloille teemaan sopivat riipukset ja liimasin vielä etiketitkin kieroon. Lopputulos on mielestäni ihan tyylikäs, vaikka itse sanonkin. No, ehkä tuomari ammattimaisuudessaan näkee tällaisten temppujen läpi, mutta aina kannattaa kuulemma yrittää.

Cervisia iacta est. Palaan asiaan uuden kirjoituksen merkeissä tuomarointikierroksen jälkeen. (Kisa ratkesi 24.8.2019)


Old Fires Belgian NEIPA (7,0 %)

15,6 litraa / kantavierre 1,063 / 42 IBU (Tinseth)
Resepti Brewer’s Friendissä

 • 3,0 kg Simpson’s Maris Otter
 • 0,4 kg ohrahiutaleita
 • 0,4 kg vehnähiutaleita
 • 0,4 kg kaurahiutaleita
 • 10 g Amarillo, 8,6 % α (30 min)
 • 5 g Columbus, 14,0 % α (30 min)
 • 15 g Simcoe, 12,7 % α (15 min)
 • 10 g Amarillo, 8,6 % α (10 min)
 • 10 g Cascade, 7,0 % α (5 min)
 • 20 g Cascade, 7,0 % α (1 min)
 • 10 g Amarillo, 8,6 % α (kuivahumalointi, käymisen alussa)
 • 10 g Centennial, 10,0 % α (kuivahumalointi, käymisen alussa)
 • 10 g Columbus, 14,0 % α (kuivahumalointi, käymisen alussa)
 • 10 g Simcoe, 12,7 % α (kuivahumalointi, käymisen alussa)
 • 10 g Amarillo, 8,6 % α (kuivahumalointi, 3pv)
 • 10 g Centennial, 10,0 % α (kuivahumalointi, 3pv)
 • 10 g Columbus, 14,0 % α (kuivahumalointi, 3pv)
 • 10 g Simcoe, 12,7 % α (kuivahumalointi, 3pv)
 • 1 paketti Wyeast 3787 Trappist Style High Gravity

Vesiprofiili: Kloridipainotteinen NEIPA-vesi

Ca2+Mg2+Na+ClSO42-HCO3
100 ppm10 ppm20 ppm150 ppm80 ppm43 ppm

Mäskää tunti 65 asteessa. Ulosmäskää nostamalla lämpötila 85 asteeseen 15 minuutiksi. Valuta 18,5 litraa vierrettä ja keitä kasaan tunnin ajan lisäten humalat aikataulun mukaan. Jäähdytä 90-asteiseksi ja tee 5 minuutin whirlpool. Jäähdytä 20-asteiseksi, ilmasta ja hiivaa. Käymisen alettua lisää ensimmäiset kuivahumalat. Lisää toiset kuivahumalat, kun pullottamiseen tai kegittämiseen on kolme päivää aikaa. Hiilihapota 2,9 tilavuuteen tai oman maun mukaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s